Efterårets arrangementer 2024

Efterårets foredragsrække afholdes på Præstø Skole, Skolevej 15, Præstø,

Vordingborg Kommune stiller Caféen på skolen til rådighed, hvilket betyder, at foreningen kan benytte lokalet vederlagsfrit.  

Medlemmer gratis adgang til foredragene – ikke medlemmer 75 kr.

Sensommerudflugt søndag den 1. september

Udflugten går til Lolland og er  arrangeret i samarbejde med Museumsforening Sydsjælland Møn.

På Lolland, omgivet af skove, søer og park ligger den lille herregård Pederstrup i sin elegante klassicistiske skikkelse: engang bolig for greve og statsminister Christian Ditlev Frederik Reventlow og hans familie – nu museum, hvor man kan lade dig suge ind i en sanselig oplevelse af livet blandt herskab og tjenestefolk for 200 år siden. Med udgangspunkt i statsmanden C.D.F. Reventlows liv og familie fortælles om, hvor oplysningstanker og en spirende romantik skabte grundlaget for det moderne Danmark med mennesket i centrum.

På en mark med udsigt over Smålandsfarvandet er skabt et monument, Dodekalitten, der kombinerer skulptur og musik midt i et landskab fuld af historien, til en unik samlet oplevelse.

Takket være en donation fra Danmarks første kvindelige regent, Dronning Margrethe I, kan kirken og klostret opføres samtidig, og det omfattende byggeri kommer til at strække sig op gennem det meste af 1400-tallet. I dag står kirken stadig som et markant vidnesbyrd om middelalderens stærke gejstlige traditioner, mens munkeklostret er helt borte, og nonneklostret kun er en ruin. Med sin beliggenhed ved Maribo Sø, sine kamtakkede gavle og sit himmelstræbende kirkerum er Maribo Domkirke et af landets smukkeste gotiske bygningsværker.

Torsdag den 19. september kl. 19:00

Debuterende jernbaneforfatter og kasserer i vores forening Søren Jørgensen fortæller om ”Erindringer fra Præstøbanen”, som han siden barndommen har interesseret sig for og studeret. 

På Præstø Station fik ”den lille perronkigger”, efter skoletid, indblik i jernbanens verden, som han fortæller om ledsaget af fotos og anekdoter om sjove oplevelser. Søren Jørgensen har sammen med 2 jernbanevenner udgivet bogen ”Erindringer fra Præstøbanen”, udgivet i april 2024.

Fotograf Toxværds film fra 31. marts 1961 ”Sidste tur med No 4” bliver vist og kommenteret efter pausen.

Torsdag den 10. oktober kl. 19:00

Fhv. folkeskolelærer, nu væver og projektleder ved Køng Museum,
Karis Silkjær Rasmussen, holder foredrag om:
 ”Kjøng Fabrik 1774-1924 – og om hør fra strå til vævet stof”.

For 250 år siden begyndte der et stort hørproduktions og –vævningsprojekt   i Køng, som fik stor lokal betydning i Sydsjælland og udviklede dansk hørvævning til et højt kvalitetsniveau. Foredraget handler om fabrikkens historie og betydning og forklarer hele processen fra høravl til hegling og spinding og til sidst vævning og kunstfærdige vævemønstre.

Torsdag den 7. november kl. 19:00

Mag. art. i historie Henning Bender, blandt andet leder af  
Det danske Udvandrerarkiv i Aalborg, holder foredrag om:
    ”Den oversøiske udvandring fra Danmark og Præstø Amt 1850-1920”

På en rejse i Canada mødte to af vores forenings medlemmer efterkommere af danske indvandrere fra Præstø-egnen. Derved opdagede de den glemte historie om udvandringen her fra egnen. For at belyse denne glemte historie fortæller Henning Bender den lokale udvandrerhistorie som en del af hele den danske udvandrerhistorie i årene 1850-1920.

Torsdag den 5. december kl. 19:00

Cand. arch., arkitekt MAA. John Holmer holder foredrag om
 ”H. P. Knudsens lervarefabrik Rødeled i Præstø”

Lervarefabrikken begyndte i 1888 i Adelgade 116 i Præstø, hvor den unge pottemager Hans Peter Knudsen overtog pottemager Dølners skrantende pottemagerværksted.

I begyndelsen benyttedes ler fra Faksinge Skov. Efter flytningen til Rødeled, ca. 1 km uden for byen, hvor det gamle led til byen havde ligget, udviklede fabrikken en stor produktion. Især af køkkentøj i en karakteristisk stil til privatbrug og af lerpotter til erhvervsbrug. Rødeled afsatte varer lokalt og på Sjælland og endte med at være det sidste håndværksted af disse ting i Danmark. I 1898 da familien flyttede til den nyopførte lervarefabrik Rødeled, var den nye jernbanestrækning Næstved- Præstø under opbygning og skulle åbne i 1900 ligesom hovedlandevejen  Køge – Møn gik tæt forbi Rødeled, således ville transportmulighederne af varer til og fra fabrikken være gode.